Yleisimmät oireet
ja toimenpiteet

Tavallisimpia syitä hakeutua vastaanotolleni

Vaivaako nenän tukkoisuus, allergia, kuuleminen, korvan, nenän tai nielun alueen infektiot tai nielun tai kaulan muut ongelmat? Tervetuloa vastaanotolleni keskustelemaan juuri sinulle sopivasta hoidosta.

  • Korvakipu tai kuulon alenema flunssan yhteydessä voi olla merkki välikorvan tulehduksesta. Välikorvan tulehdus on tavallinen vaiva lapsilla, mutta ei aivan harvinainen aikuisillakaan.

    Välikorvan tulehdusta kannattaa epäillä myös pienellä flunssaisella lapsella, jos ruokahalu heikkenee, lapsi on itkuinen ja kipeän oloinen. Samoja oireita liittyy kuitenkin myös tavalliseen flunssaan. Kipulääkettä kannattaa käyttää, mutta jos oireet ovat voimakkaat tai eivät helpota, kannattaa korvien tilanne tarkistaa vastaanotolla.

    Myös ulkokorva voi tulehtua. Tavallisesti kyseessä on korvakäytävän tulehdus, joka johtuu veden ja sen mukana bakteerin pääsemisestä korvakäytävään. korvakäytävien ihottuma voi altistaa korvakäytävän tulehdukselle. Oireena on usein korvan kipu ja eritteen valuminen korvasta.

    Usein kivun alkua on edeltänyt veden joutuminen korvakäytävään esimerkiksi uidessa. Korvakäytävän tulehdusta hoidetaan usein huolellisella korvan puhdistuksella ja tilanteeseen sopivalla korvatipalla.

  • Flunssan yhteydessä kurkku usein kipeytyy. Joskus kuitenkin kurkkukipu on voimakasta ja siihen voi liittyä kuumeilua sekä nielemisvaikeuksia. Tällaiset oireet voivat sopia nielurisatulehdukseen. Nielusta otettavan näytteen avulla voidaan selvittää, onko kysymyksessä bakteerin vai viruksen aiheuttama tauti ja valita tilanteeseen sopiva hoito. Toispuoleinen kurkkukipu voi olla merkki nielupaiseesta. Nielupaise kannattaa yleensä puhkaista vastaanotolla ja aloittaa sen jälkeen antibioottihoito.

    Jos nielupaise uusii tai voimakasoireiset nielurisatulehdukset toistuvat useamman kerran vuodessa, voidaan harkita nielurisojen poistoleikkausta. Leikkauksesta voi olla hyötyä myös pitkittyneeseen kurkkukipuun, joka voi olla pitkittyneen nielurisatulehduksen oire. Muita pitkittyneen nielurisatulehduksen oireita ovat nielurisoihin kertyvät proput, jotka usein maistuvat ja haisevat pahalle.

  • Flunssan aiheuttaa virusinfektio. Oireet alkavat usein kurkkukivulla ja jatkuvat nenän tukkoisuudella ja nenän limaisuutena. Tavallisesti oireet helpottavat itsekseen muutamien päivien kuluessa. Nenän tukkoisuutta ja limaisuutta voidaan helpottaa nenäsuihkeilla ja suun kautta otettavilla lääkkeillä.

    Joskus virusinfektio saa nenässä ja sen sivuonteloissa olosuhteet otollisiksi bakteeri-infektiolle. Tällöin oireet usein pitkittyvät ja voimistuvat ja sivuonteloihin voi kehittyä märkäinen poskiontelotulehdus. Tuolloin nenä ja sivuontelot kannattaa tutkia huolella. Antibiootti voi joskus lyhentää märkäisen poskiontelotulehduksen oireita.

  • Nenän tukkoisuus voi johtua rakenteellisesta ongelmasta kuten vinosta nenän väliseinästä, limakalvojen turvotuksesta, limakalvojen kuivumisesta tai pitkittyneestä tulehduksesta. Hoito riippuu syystä, joten tukkoinen nenä kannattaa tutkia huolella. Rakenteellisia syitä kuten vinoa väliseinää voidaan hoitaa nenän väliseinän oikaisuleikkauksella eli septoplastialla. Pitkittynyttä tulehdusta hoidetaan usein nenäsuihkein ja joskus poskionteloiden leikkauksella eli FESS- leikkauksella.

  • Suurin osa ihmisistä kuorsaa joskus. Jos jatkuva kuorsaus kuitenkin alkaa haitata kotona, voi asiasta keskustella korvalääkärin kanssa. Jos kuorsaukseen liittyy hengityskatkoksia tai koet itsesi väsyneeksi tai nukahdat päivisin helposti, on syytä pohtia uniapnean mahdollisuutta ja tarvittaessa harkita uniapneatutkimuksia. Korvalääkäri tutkii ilmateitä, hoitaa niihin liittyviä ongelmia ja tarvittaessa ohjaa oikeanlaisen hoidon pariin.

  • Siitepölyn aiheuttama allerginen nuha on keväisin ja kesäisin hyvin tavallinen vaiva. Ajankohtaan sopivien oireiden hoitoon löydät korvalääkärin vastaanotolta hyvät neuvot ja oirelääkitykset. Jos lääkityksestä huolimatta oireilu haittaa ulkoilua, harrastuksia tai muuten elämää, kannattaa muistaa myös allergian siedätyshoito. Siedätyshoidolla on mahdollista saada pysyvää tai pitkäaikaista helpotusta kaikkiin siitepölyn aiheuttamiin allergisiin oireisiin.

  • Kuulonalenema voi olla äkillinen tai ilmaantua vähitellen pidemmän ajan kuluessa. Äkillinen kuulonalenema kannattaa tutkia pian oireen ilmaantumisen jälkeen. Joskus syynä voi olla korvakäytävän tukkiva vahatulppa, joka on helppo poistaa korvalääkärin vastaanotolla. Joskus syy voi olla sisäkorvassa ja vaatia tarkempia tutkimuksia tai lääkehoitoa.

    Iän karttuessa yhä useampi kärsii kuulon alenemasta. Voi tuntua vaikealta pysyä keskustelussa mukana etenkin, jos samassa tilassa on myös muuta ääntä kuten puheen sorinaa. Korvat ja kuulo kannattaa silloin tutkia ja selvittää, olisiko tilanteen helpottamiseksi jotain tehtävissä. Ikääntyneen ihmisen kuulo-ongelmaa voidaan usein helpottaa sopivalla kuulolaitteella.

  • Pään ja kaulan iho ovat alttiina auringon valolle muuta kehoa enemmän. Näille alueille ilmaantuu usein erilaisia ihomuutoksia. Kaikki muutokset eivät ole vaarallisia, mutta etenkin haavautuneet, väriään muuttaneet tai nopeasti kasvavat ihomuutokset kannattaa herkästi tutkia vastaanotolla. Tarvittaessa ihomuutoksista voi ottaa koepalan tarkempaa tutkimusta varten tai poistaa ihomuutoksen kokonaan.

  • Suun limakalvoilla esiintyy erilaisia sairauksia. Jos suun limakalvolle tai kieleen ilmestyy haavauma, joka kasvaa tai joka ei parane kahden viikon kuluessa, kannattaa pyytää arviota limakalvojen tilanteesta. Suun limakalvojen muutoksesta voidaan ottaa tarvittaessa vastaanotolla koepala tarkan diagnoosin saamiseksi.

    Kaulalla on paljon erilaisia rakenteita kuten sylkirauhasia, imusolmukkeita ja kilpirauhanen. Kaulalle ilmestynyt patti kannattaa aina tutkia, mikäli se ei häviä itsestään 2-3 viikon kuluessa. Vastaanotolla voidaan käsin tunnustelemalla, oireista keskustelemalla ja muutoksen sijainnin perusteella alustavasti arvioida mistä voi olla kysymys ja varata tarvittaessa oikeanlainen kuvantamistutkimus asian selvittämiseksi.

  • Kiertävä tai pyörittävä huimaus voi viitata korvaperäiseen huimaukseen. Etenkin asennon vaihdoksiin liittyvä pyörittävä huimaus voi olla asentohuimausta. Vastaanotolla tehtävissä tutkimuksissa voi selvittää huimauksen laatua ja antaa ohjeita huimauksen helpottamiseksi.

Leikkaukset ja toimenpiteet

Joskus oireiden pitkittyessä, toistuessa tai pahentuessa kannattaa harkita leikkaushoitoa oireiden helpottamiseksi. Tervetuloa keskustelemaan leikkauksesta, toipumisesta tai muista mieltä askarruttavista asioista leikkauksiin liittyen.

  • Poskiontelon punktio

  • Tärykalvon puhkaisu

  • Ihomuutosten poistot

  • Vierasesineen poistot

  • Nenäverenvuodon hoito

  • Nenän ja kurkunpään tähystykset

  • Korvien putkitus

  • Kitarisan poisto

  • Nielurisojen osapoisto, nielurisaleikkaus

  • Nielun muovausleikkaus

  • Nenän väliseinän oikaisu

  • Nenän limakalvojen lämpökäsittely

  • Nenän sivuonteloiden leikkaukset (FESS)

  • Kaulakystien poistot

  • Leuanalussylkirauhasen poistot